Hvad er en bestyrelsesuddannelse?

En bestyrelsesuddannelse uddanner dig til arbejdet i en bestyrelse. Du får en forståelse af det ansvar og de opgaver, der ligger i at være bestyrelsesmedlem. Og du har mulighed for at videreudvikle dine kompetencer, hvis du allerede er en del af en bestyrelse. Der findes bestyrelsesuddannelser til enhver smag og behov. Dyk dybere ned i spørgsmålet ‘hvad er en bestyrelsesuddannelse’ her.

Denne artikel er skrevet af Asnet. Se-bestyrelsesuddannelser.dk er lavet af bestyrelsesnetværket Asnet for at give dig et overblik over dine muligheder for at vælge en bestyrelsesuddannelse.

I denne artikel gennemgår vi:

Hvad bliver man undervist i?

Bestyrelsesuddannelse vs. bestyrelseskursus

Den rette uddannelse til den rette virksomhed

Skal man have en bestyrelsesuddannelse for at sidde i en bestyrelse

Hvad er dit behov?

Når du er medlem af en bestyrelse, har du et stort ansvar. Du er en del af virksomhedens øverste instans, og det er ofte her strategien lægges. Som bestyrelsesmedlem er du altså med til at sætte retning for virksomheden, og det er vigtigt, at du har de rette kvalifikationer.

Men hvad kræver det at være bestyrelsesmedlem? Og hvad skal der til for at blive bestyrelsesmedlem? Det afhænger af den enkelte virksomheds behov.

En bestyrelsesuddannelse henvender sig til dig, der interesserer dig for ledelsesoverblik og strategier. Det er til dig, der allerede sidder i en bestyrelse og dig, der drømmer om en dag af blive en del af en. Der findes forskellige typer af uddannelser, som er målrettet til forskellige erfaringsniveauer og virksomhedstyper.

Vil du udvikle dine kompetencer og din viden om strategisk ledelse? Så er der helt sikkert en bestyrelsesuddannelse, der opfylder dine behov.

Hvad bliver man undervist i?

Undervisningen på bestyrelsesuddannelser er naturligvis forskellig fra uddannelse til uddannelse. 

På nogle uddannelser får du undervisning i bestyrelsens rolle, rekruttering af ledelse og strategiarbejde. Og på andre bliver du klogere på CSR, værdiskabelse og økonomi.

Hvad, du har behov for, kommer an på din erfaring, dine drømme og dine muligheder. Når du har dette på plads, kan du begynde at tænke på, hvilken uddannelse du skal vælge.

Bestyrelsesuddannelse vs. bestyrelseskursus

Hvad er forskellen på en bestyrelsesuddannelse og et bestyrelseskursus? Og skal du vælge det ene eller det andet? 

Det kan være svært at opdele dem og sige, at uddannelserne er på én måde, og kurserne er på en anden. Dog afholdes bestyrelseskurser typisk over nogle få dage. Kurserne giver en introduktion til bestyrelsesarbejde eller bygger ovenpå andre bestyrelseskurser.

Bestyrelsesuddannelserne er i flere tilfælde over længere tid og indeholder flere forskellige ting. Om det hedder kursus eller uddannelse er dog i sidste ende et valg fra udbyderen, hvorfor en egentlig skelnen er svær at lave. Fælles for dem er dog, at de er tilrettelagt, så de kan tages ved siden af bestyrelsesarbejde eller fuldtidsjob.

Bestyrelsesuddannelser og -kurser udbydes både af private virksomheder som AROS BOARD og PwC og af offentlige uddannelsesinstitutioner som CBS og DTU.

Hvad, du skal vælge, kommer an på dit behov, og hvilken type virksomhed du er eller ønsker at være en del af bestyrelsen i.

Den rette uddannelse til den rette virksomhed

Skal du lave bestyrelsesarbejde i en NGO, et fintech startup eller en bank? Ingen virksomheder er ens. Og det er bestyrelsesarbejdet heller ikke.

Du finder bestyrelsesuddannelser, der er specialiserede i mange forskellige brancher og virksomhedstyper. CBS tilbyder eksempelvis uddannelser til bestyrelsesarbejde i banker og forsyningsselskaber, og hos Kooperationen kan du tage et bestyrelseskursus for NGO’er.

Det er desuden muligt at vælge en uddannelse ud fra, hvilken position du skal varetage. Skal du være bestyrelsesformand, medarbejderrepræsentant eller menigt medlem? Du finder uddannelser til det hele i oversigten.

Skal man have en bestyrelsesuddannelse for at sidde i en bestyrelse?

Nej. Der stilles ingen krav om, at man skal have en særlig bestyrelsesuddannelse for at sidde i en bestyrelse. Og det er heller ikke garanteret, at du får en bestyrelsespost, hvis du har en bestyrelsesuddannelse. En bestyrelsesuddannelse skal blot ses som en del af pakken.

Har du brug for en bestyrelsesuddannelse? Det er individuelt, om man har behov for eller føler tryghed ved at have en bestyrelsesuddannelse, inden man træder ind i sin første bestyrelse. Men det kan være en god idé at tage en, hvis man synes, at der er mange mystiske ting ved bestyrelsesarbejdet, som man gerne vil have svar på.

Hvad er dit behov?

Det er vidt forskelligt, om man har behov for en bestyrelsesuddannelse og i så fald, hvilken uddannelse, der er relevant. Spørg dig selv, om du har brug for en bestyrelsesuddannelse. Er der nogle ting, du mangler at få svar på, som du ikke kan læse dig til? Er det nok med et weekendkursus, eller skal det være et længere forløb?

Vi har samlet et overblik over de forskellige bestyrelsesuddannelser, der er i Danmark. Tag et kig på den, og se, om en af dem er den rette for dig. Her kan du også se andre personers anmeldelser af uddannelsen og selv anmelde, når du har gennemgået en uddannelse.

Asnet giver dig et overblik over bestyrelsesuddannelserne

Se-Bestyrelsesuddannelser.dk er dit overblik over bestyrelsesuddannelser og -kurser i Danmark.
Bestyrelsesnetværket Asnet har samlet uddannelser og kurser til dig, der har interesse i bestyrelsesarbejde, så det bliver lettere at tage et informeret valg.

Læs flere artikler om bestyrelsesuddannelser

Bestyrelsesuddannelse skal ses som en del af den samlede pakke

Bestyrelsesuddannelse skal ses som en del af den samlede pakke

Se-Bestyrelsesuddannelser.dk skaber overblikket over samtlige bestyrelseskurser og -uddannelser rettet mod alle typer bestyrelsesprofiler i Danmark. Men man skal være opmærksom på, at bestyrelsesuddannelser er et plus og ikke en direkte adgangsbillet til bestyrelsesposten – det skal ses som en del af personens samlede pakke.

læs mere
Hvilken bestyrelsesuddannelse skal jeg vælge?

Hvilken bestyrelsesuddannelse skal jeg vælge?

Har du overvejet at tage en bestyrelsesuddannelse? Eller ved du allerede nu, at du gerne vil tage en? Så er det næste spørgsmål: Hvilken skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af bestyrelsesuddannelser og -kurser, der opfylder forskellige behov.

læs mere

Find din uddannelse

Vi har samlet de forskellige bestyrelsesuddannelser i Danmark. Bliv klogere på mulighederne og find den rette for dig.

Vil du vide mere om Asnet, så se mere på asnet.dk

Vil du vide mere om Asnet, så se mere på asnet.dk

Bestyrelsesuddannelser.dk er et initiativ søsat af bestyrelsesnetværket, Asnet. Asnet er en non-profit organisation, hvis formål er at styrke bestyrelsesarbejdet i Danmark.

Bestyrelsesuddannelser.dk er et initiativ søsat af bestyrelsesnetværket, Asnet. Asnet er en non-profit organisation, hvis formål er at styrke bestyrelsesarbejdet i Danmark.

Kontakt os på