Hvilken bestyrelsesuddannelse skal jeg vælge?

Har du overvejet at tage en bestyrelsesuddannelse? Eller ved du allerede nu, at du gerne vil tage en? Så er det næste spørgsmål: Hvilken skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af bestyrelsesuddannelser og -kurser, der opfylder forskellige behov.

Denne artikel er skrevet af Asnet. Se-bestyrelsesuddannelser.dk er lavet af bestyrelsesnetværket Asnet for at give dig et overblik over dine muligheder for at vælge en bestyrelsesuddannelse.

I denne artikel vil vi gøre dig klogere på, hvilke typer du kan vælge.
Vi gennemgår:

Generelle bestyrelsesuddannelser

Bestyrelsesuddannelse til dig, der er ny i en bestyrelse

Uddannelse til dig, der er leder og ønsker at gå ind i en bestyrelse

Startup, NGO, andelsvirksomhed eller SMV

Ikke et krav og ingen garanti for en bestyrelsesplads

Både bestyrelsesuddannelser og bestyrelseskurser henvender sig til brede målgrupper. Og ofte dækker de to betegnelser over det samme. Der er dermed ikke en egentlig skelnen mellem, hvorvidt det kaldes en uddannelse eller et kursus. Uddannelserne findes lange og korte, og det samme gør kurserne.

Generelle bestyrelsesuddannelser

I uddannelsesoversigten finder du en lang række uddannelser, der uddanner dig til det generelle bestyrelsesarbejde. Disse uddannelser har indspark fra erfarne, dygtige bestyrelsesmedlemmer og indeholder emner som:

  • Bestyrelsens rolle
  • Bestyrelsens juridiske ansvar
  • Sammensætning af en bestyrelse
  • Værdiskabelse
  • Kommunikation i bestyrelsen
  • Økonomi og rapportering
  • Udvikling af egen læring og praksis

Her får du en grundlæggende forståelse for, hvad bestyrelsesarbejde går ud på, og hvad din rolle i bestyrelsen er. 

Bestyrelsesuddannelse til dig, der er ny i en bestyrelse

Er du ny i en bestyrelse eller endnu ikke en del af en? Så opfylder mange af de generelle uddannelser og kurser nok dine behov. Er du ny i en bestyrelsessammenhæng, er det desuden en god idé at se efter kurser, der gør dig klogere på:

  • Forskellen på bestyrelsesarbejde og ledelsesarbejde
  • Bestyrelsesarbejde – helt generelt

Sidder du allerede som nyt bestyrelsesmedlem, kan du eksempelvis spørge de andre medlemmer om deres erfaring med bestyrelsesuddannelser. Måske kan de anbefale specifikke uddannelser, som passer godt til jeres bestyrelsesarbejde.

Uddannelse til dig, der er leder og ønsker at gå ind i en bestyrelse

Som leder beskæftiger du dig ofte med bestyrelsen. Det er derfor heller ikke unaturligt, at mange ledere bliver aktive i bestyrelser. Men hvad er forskellen egentlig på at være leder og sidde i bestyrelsen? 

Som bestyrelsesmedlem er du med til at lægge strategien og sætte en retning, mens lederen grundlæggende har ansvar for at føre det ud i livet. 

Er du i forvejen leder, har du formentligt ikke brug for en masse viden om virksomheders struktur, virksomhedsdrift og økonomi. Til gengæld indeholder mange af de generelle bestyrelsesuddannelser undervisning, der er relevant for ledere, der vil være bestyrelsesmedlemmer. Det kan eksempelvis være:

  • Grundlæggende forståelse af bestyrelsesarbejde
  • Bestyrelsens rolle og juridiske ansvar
  • Kommunikation og samarbejde mellem bestyrelsen og direktionen
  • Strategi og digital udvikling

Uddannelserne findes både i kortere og længere versioner, så du kan vælge den, der opfylder dine behov bedst muligt.

Startup, NGO, andelsvirksomhed eller SMV

Mens flere bestyrelsesuddannelser fokuserer på din rolle i bestyrelsen, er der også en lang række uddannelser og kurser med fokus på virksomhedstypen. Sidder du i bestyrelsen i et startup, en NGO, en andelsvirksomhed eller en SMV? 

Startup-bestyrelsesuddannelserne inddrager eksempelvis viden om:

  • Forretningsmodeller i startups
  • Juridiske og digitale spilleregler
  • Sammensætning af det bedste team i startups
  • Performance og cash-flow i startups

Foregår dit bestyrelsesarbejde i en NGO eller en forening, er der typisk et andet behov. Måske er bestyrelsesposten på frivillig, ulønnet basis. Disse uddannelser dækker emner som:

  • Strategiarbejde i en bestyrelse
  • Ansvar som frivillig i en bestyrelse
  • Godt samarbejde med organisationens ansatte

En anden demokratisk organisationsform er andelsvirksomheden. Bestyrelsesuddannelser med fokus på andelsvirksomheder inkluderer undervisning i:

  • Uafhængighed, rapportering og risikostyring
  • Aktivering af repræsentantskab

De virksomhedstyper, der er allerflest uddannelser, der henvender sig til, er SMV’erne. De generelle uddannelser er passende til arbejdet i SMV-bestyrelserne, mens enkelte uddannelser specifikt er rettet mod dem.

Det viser sig ved undervisning i:

  • SMV’er – muligheder og udfordringer
  • Bestyrelsens rolle i SMV’er

I listen over bestyrelsesuddannelser finder du desuden uddannelser, der er rettet mod fintech startups, scaleups, finansielle virksomheder og investeringsforeninger.

Ikke et krav og ingen garanti for en bestyrelsesplads

Nogle bestyrelsesuddannelser udløser et bestyrelsescertifikat, et eksamensbevis eller andet, der indikerer, at du nu er certificeret eller uddannet bestyrelsesmedlem. Det er dog vigtigt at nævne, at man ikke nødvendigvis skal have en bestyrelsesuddannelse for at sidde i en bestyrelse. Det er blot en del af pakken.

Endnu vigtigere er det også at nævne, at en bestyrelsesuddannelse ikke er en garanti for, at man lander en bestyrelsespost. Mange andre faktorer spiller ind såsom erfaring, bestyrelsernes foreløbige sammensætning og virksomhedens krav og ønsker.

Bestyrelsesuddannelser hjælper dig med at blive klogere på bestyrelsesarbejdet og kan give dig en selvsikkerhed i dit bestyrelsesarbejde. Hvilken uddannelse, du skal vælge, afhænger i høj grad af det bestyrelsesarbejde du laver eller skal til at lave.

Asnet giver dig et overblik over bestyrelsesuddannelserne

Se-Bestyrelsesuddannelser.dk er dit overblik over bestyrelsesuddannelser og -kurser i Danmark.
Bestyrelsesnetværket Asnet har samlet uddannelser og kurser til dig, der har interesse i bestyrelsesarbejde, så det bliver lettere at tage et informeret valg.

Læs flere artikler om bestyrelsesuddannelser

Bestyrelsesuddannelse skal ses som en del af den samlede pakke

Bestyrelsesuddannelse skal ses som en del af den samlede pakke

Se-Bestyrelsesuddannelser.dk skaber overblikket over samtlige bestyrelseskurser og -uddannelser rettet mod alle typer bestyrelsesprofiler i Danmark. Men man skal være opmærksom på, at bestyrelsesuddannelser er et plus og ikke en direkte adgangsbillet til bestyrelsesposten – det skal ses som en del af personens samlede pakke.

læs mere
Hvad er en bestyrelsesuddannelse?

Hvad er en bestyrelsesuddannelse?

En bestyrelsesuddannelse uddanner dig til arbejdet i en bestyrelse. Du får en forståelse af det ansvar og de opgaver, der ligger i at være bestyrelsesmedlem. Og du har mulighed for at videreudvikle dine kompetencer, hvis du allerede er en del af en bestyrelse. Der findes bestyrelsesuddannelser til enhver smag og behov. Dyk dybere ned i spørgsmålet ‘hvad er en bestyrelsesuddannelse’ her.

læs mere

Find din uddannelse

Vi har samlet de forskellige bestyrelsesuddannelser i Danmark. Bliv klogere på mulighederne og find den rette for dig.

Vil du vide mere om Asnet, så se mere på asnet.dk

Bestyrelsesuddannelser.dk er et initiativ søsat af bestyrelsesnetværket, Asnet. Asnet er en non-profit organisation, hvis formål er at styrke bestyrelsesarbejdet i Danmark.

Kontakt os på